Környezetmérnöki tagozat Ipari termék- és formatervező mérnöki tagozat Építőmérnöki tagozat Gépészmérnöki tagozat Informatikus mérnöki tagozat Villamosmérnöki tagozat Építész tagozat Településmérnöki tagozat

XIII. Hídépítő verseny Budapesten

A teherpróbát megnézni két fő ment el a Juhász Jenő Szakkollégiumból, Török Ádám és Hoffer Csaba.

Az esemény egy kis bevezetővel kezdődött, utána a tervező bemutatta a hidat, mind tervezési elveiben mind megépítési folyamataiban. Az idei versenyen hat darab híd indult. Legtöbbjük fa szerkezetű volt (négy darab), volt egy műanyag csőből kialakított és egy vasbeton ívhíd is. A bemutató előadás (ez lehetett PowerPoint és Flash alapú is) után felszerelték a hidakat a terhelő berendezésre. A terhelő berendezés mért erőt és elmozdulást. Az első terhelési pont 0,52 kN-nál volt, ahol 2,5 mm lehajlás volt a kívánatos (kiírás szerint), majd ezután rakták rá a többletterhelést 5 kN-ig.

A rendezvényről készítettünk sok képet és videót, melyet a jövő évi hídépítő versenyre való felkészülésben tudunk felhasználni. Illetve a versenyen indulók is hasznos tanácsokat adtak, melyek a híd elméleti tervezésében (programhasználat, számítási modell, modellalkotás, stb.) és gyakorlati kivitelezésében (szerszámok, munkaóra, kivitelezési tippek/trükkök) nyújtanak segítséget.


Híd I. – Kéttámaszú hidak


Híd II. – Négytámaszú hidak


A terhelő berendezés

(írta: Hoffer Csaba)

.