Környezetmérnöki tagozat Ipari termék- és formatervező mérnöki tagozat Építőmérnöki tagozat Gépészmérnöki tagozat Informatikus mérnöki tagozat Villamosmérnöki tagozat Építész tagozat Településmérnöki tagozat

Világkönyvtárak otthonról

2013. december 3-án Csehné Kardos Zita, a PTE PMMIK könyvtárának vezetője Világkönyvtárak otthonról címmel előadást tartott szakkollégistáink számára.

Bevezetésként megismertük a könyvtárral kapcsolatos alapfogalmakat, a könyvek azonosítására szolgáló adatok, a katalógusok, katalóguscédulák jellemzőit.

Ezek után bemutatásra került, hogyan kell elkészítenünk tudományos dolgozataink irodalomjegyzékét, hogyan kell hivatkoznunk az általunk felhasznált irodalomra, legyen az monográfia, folyóiratcikk, vagy akár internetes forrás.

Az előadás kitért a kutatásmódszertan alapjaira, arra hogyan kell elkezdenünk a keresést, mire kell figyelnünk az irodalomgyűjtés során, milyen keresési, információszelektálási módszerek léteznek, és hogy milyen egyéb módszerek (csonkolás,logikai operátorok használata) állnak rendelkezésünkre a számunkra releváns információk megtalálására.

Emellett megismertük milyen hazai és külföldi forrásokat, katalógusokat, adatbázisokat használhatunk kutatásunk során, illetve, hogy a különböző adatbázisokban hogyan kell keresnünk.

Az előadás végén pedig sor került a PMMIK könyvtárának bemutatására, illetve a könyvtár által nyújtott szolgáltatások ismertetésére is.

.