Környezetmérnöki tagozat Ipari termék- és formatervező mérnöki tagozat Építőmérnöki tagozat Gépészmérnöki tagozat Informatikus mérnöki tagozat Villamosmérnöki tagozat Építész tagozat Településmérnöki tagozat

Szitanyomó workshop

2012.02.16-án szombaton Budapesten részt vettem a Printa szitanyomó stúdió, galéria szervezése alatt megrendezett Szitanyomó Workshopon. A kurzuson megismerhettem a szitanyomás technikáját, műhely mindennapi munkáját.

A szitanyomás eredetileg egy plakátok és transzparensek, dekorációk sokszorosítására kifejlesztett manuális technika. Ezt manapság már előszeretettel használt a grafikusok, művészek körében is. A szitanyomás alkalmas textilek megfestésére is, viszont ma már csak nagy nyomtatási mennyiségben használandó a gazdaságosság miatt.


1. Különböző finomságú szött keretre feszített sziták.


2. Szita előkészítése (emulziós anyag feldolgozása)


3. 1:1-es léptékű kép előhívása


4. Festék(ek) előkészítése(Háttérben a több rétegű nyomtatáshoz egy speciális forgó karos állvány mely gyorsítja és pontosítja a sokszorosítást.)


5. A festék felvitele a szitára


6. "Rakli" – ennek segítségével préseljük át a festéket a szitán7-8. A festési folyamat


9. A szitázott grafikák szárítása


10. A kész nyomat több példányban.

A kurzus rendkívül hasznos volt számomra, és ezt a technikai tudás a további tanulmányaim és életem során szeretném használni.

(írta: Simovics Fanni)

.