Környezetmérnöki tagozat Ipari termék- és formatervező mérnöki tagozat Építőmérnöki tagozat Gépészmérnöki tagozat Informatikus mérnöki tagozat Villamosmérnöki tagozat Építész tagozat Településmérnöki tagozat

Szakkollégiumi téma javaslat

Modell-robotrepülőgépekre szerelt videokamerás képsorozatok elemzése

Alkalmazási terület:

Mezőgazdasági célterületek felmérése sokszor nehézkesen vagy túlságosan költséges módon deríthetők fel. Hegyes vidék bejárása, nagy kiterjedésű mezőgazdasági táblákon belüli foltok meghatározása autóval nem hatékony, illetve nem is kivitelezhető. A dűlőutakról a tábla közepén levő foltról érdemi megállapítás nem minden esetben lehetséges. A műholdas felvételek túl kis felbontásúak, a pixel tartomány sokszor több tíz méteres átmérőt jelent, ezért ilyen jellegű analízisre ezek a képek nem használhatóak. Ennek alternatívája lehet a légi felvételek készítése és elemzése. A repülőgépes felderítés túl költséges – főleg, ha a kimenetel eredménye előre nem jósolható.

Feladat megfogalmazása:

Ezen feladatok költséghatékony megoldása lehet egy modell-repülőgépre szerelt videokamera, amely képeket vagy mozgóképet rögzít, majd a rögzített kép elemzésével lehet a kívánt információhoz jutni.
Az elemzés alap kérdései:

  1. nagy mennyiségű adathalmaz és kezelése,
  2. nem ortogonális fotó (torzítások),
  3. modell-repülőgépek hatótávolsága és terhelhetősége,
  4. robotrepülőgép vezérlése előzetes útvonalterv alapján vagy élő vezérléssel,
  5. Milyen módon érhető el élőkép az esetleges személyzet számára. Pl. irányító a kisbuszban nézi az esetlegesen 2-3 km-re lévő gép élő képét). Ezzel kapcsolatban közepes hatótávolságú kommunikációs csatorna kiépítése és tesztje nagy mennyiségű adat-továbbításhoz is feladat.

A témával kapcsolatban érdeklődni lehet: Dr. Várady Gézánál (Műszaki Informatika Tanszék), ill. Dr. Ercsey Zsoltnál (Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék).

.