Környezetmérnöki tagozat Ipari termék- és formatervező mérnöki tagozat Építőmérnöki tagozat Gépészmérnöki tagozat Informatikus mérnöki tagozat Villamosmérnöki tagozat Építész tagozat Településmérnöki tagozat

Szakkollégisták a Windows 8 alkalmazásfejlesztő konferencián

2012. október 10-én Budapesten a Lurdy Ház-ban megrendezésre került a Windows 8 megjelenésének előfutáraként szolgáló fejlesztői konferencia, melyen az arra előzetesen, ingyenesen regisztráltak vehettek részt.

A konferencia megkezdése előtt a látogatók egy rövid regisztráció után megkapták a belépőiket, majd 9:30-tól Tóth András és Lippé Szabolcs „Bemutatkozik a Windows 8” címmel megtartották a konferencia felvezetését. A bemutató során láthattuk, hogy milyen hardveren lesz elérhető már megjelenés napján az új operációs rendszer, illetve hallhattuk a cég irányelveit, gondolatait azzal kapcsolatban.

A bevezetőt követően a második előadás a „Windows 8 platform fejlesztői szemmel” címmel következett, melynek során betekinthettünk a rendszer szoftveres hátterébe, illetve rövid ismertetőt hallhattunk arról, hogy konkrétan mi is az, amit az új OS kínál a fejlesztők részére.

Ezt követően ketté vált a látogató sereg, párhuzamosan két programon lehetett részt venni, melyek közül az elsők az „Alkalmazásfejlesztés C#-ban A-Z-ig” volt, a másik pedig „Alkalmazásfejlesztés JS-ben A-Z-ig” volt Turóczy Attila előadásában. Szakkollégiumi társammal ez utóbbin vettünk részt. Személy szerint nagyon élveztem, az előadás vicces volt, ugyanakkor elég részletes, és gyakorlatias. Az előadó élőben mutatta be azt, hogy hogyan lehet egy egyszerű térképalkalmazást készíteni HTML5 és JavaScript segítségével. Láthattuk, hogy milyen komolyan illeszkedhetnek az új marketplaces alkalmazások az OS-hez, illetve, hogy külső könyvtárakat is milyen egyszerű alkalmazni egy ilyen típusú alkalmazás esetén, legyen az jQuery, vagy bármely kisebb/nagyobb framework.

A kliens oldali programozást követően Farkas Bálint, a „Backend készítése könnyedén” című előadását választottuk. Bemutatta, hogy hogyan lehet alkalmazást írni, mely használja a Microsoft Azure hálózatát. Az alkalmazás egy szám kitalálós játék volt, mely a felhőben tárolta a pontokat, és a hozzájuk tartozó felhasználók egyéb adatait, továbbá csatlakozott a Live hálózaton tárolt felhasználói profilhoz. Extraként láthattuk azt is, hogy pl. egy ilyen program hogyan integrálódik a Metro UI-hoz (előző high-score megdöntéséről szóló értesítés, stb).

Az utolsó előadást Fár Attila Gergő tartotta, mely a „Játékfejlesztés Windows 8-ra” címet viselte. Nagy hangsúlyt fektetett az előadó arra, hogy kihangsúlyozza azt, hogy mivel a cross-platform irányba halad a piac, ezért várhatóan az új Marketplace-es játékok nem valószínű, hogy lenyűgöző grafikáról, komplexitásról fognak szólni. Mindezt annak érdekében, hogy minden egyes eszközön közel azonos formában legyenek játszhatóak azok. Ennek elérése érdekében a debütáló 11.1-es Direct-X verzióval kapcsolatban említést tett részletes, mélyebb technológia kérdésekről, információkról. Megtudhattuk, hogy az új .net frameworknek hála sokkal jobban optimalizált kódot tudnak írni, tehát a különböző programok teljesítménye várhatólag jóval jobb lesz, mint az elődeiké. Elmondása szerint a meglévő Direct-X-es alkalmazások relatíve könnyedén lesznek portolhatóak (10.0 utáni verziók esetén), továbbá játékfejlesztők is felhasználhatnak akár C++, C#, egyéb nyelveket a fejlesztések során.

Miután az utolsó előadás is befejeződött, a mozi nagy termében a véleménynyilvánítási lapok leadásával mindenki részt vett egy sorsoláson, melynek keretein belül könyveket, és egyéb tárgyakat lehetett nyerni. Összefoglalva hasznosnak tartottam az előadás sorozatot, sok kérdésemre kaptam választ, és bár több ponton meglepően barátinak nézett ki az új operációs rendszer, és az azt övező technológiai fejlesztések, sajnos volt pár dolog, amit nem csak magam, de nemzetközi szinten is megkérdőjelezhetőnek minősítenek. Ami biztos, az az, hogy a Microsoft nagy fejszébe vágta a fejét, és végső soron mindenképpen drasztikus kimenetelre számíthatnak, számíthatunk, legyen az jó, vagy rossz.

(írta: Herczeg Norbert Csaba)

.