Környezetmérnöki tagozat Ipari termék- és formatervező mérnöki tagozat Építőmérnöki tagozat Gépészmérnöki tagozat Informatikus mérnöki tagozat Villamosmérnöki tagozat Építész tagozat Településmérnöki tagozat

Dr. Balázs Ferenc életpálya előadása

2012. október 12. (péntek), 15:00

PMMIK A007-es terem

Dr. Balázs Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának főiskolai docense hivatalos nyugállományba vonulása alkalmából „A gumicsizmától az egyetemi katedráig” címmel záró előadást tart 2012. október 12-én (pénteken) 15 órakor a kar A007-es előadótermében, melyre tisztelettel meghívjuk.

Az előadás tematikája:

1. Praxis és oktatás:
A gyakorlat prioritása. A gyakorlati tapasztalat kapcsolódása az oktatáshoz. Geotechnika oktatás egykoron és napjainkban. Néhány gondolat a Bolognai folyamat hatásáról a felsőoktatásban. Résztudományok egymásra épülése. Kreditrendszer. Tanár és hallgató kapcsolata. A geotechnikai ismeretek elfogadtatása.

2. A talajmechanika gyakorlata:
A talajmechanika helye az építési folyamatban. Partnerkapcsolatok: megrendelő, társtervező, építési hatóság. A szakvélemény „súlya”. Talajfeltárások igényessége. Sűrüség-mélység. Néhány gondolat a talajvízről. A „végső állomás”: igazságügyi szakértés.

3. Esettanulmányok
A semleges feszültség hatása a stabilitásra. Egy töltés állékonyságvesztése. Feszültségi szuperpozíció. Silótornyok beferdülése. Egy rendkívüli esőzés következményei. A mi megmozdulhatott, az meg is mozdult. Suvadások és erózió.

.