Környezetmérnöki tagozat Ipari termék- és formatervező mérnöki tagozat Építőmérnöki tagozat Gépészmérnöki tagozat Informatikus mérnöki tagozat Villamosmérnöki tagozat Építész tagozat Településmérnöki tagozat

Biokom üzemlátogatás

A környezetmérnöki tagozat szervezésében tagjainkkal 2014. március 21-én a BIOKOM Nonprofit Kft. Eperfás úti telephelyét tekintettük meg, Tekker Tamással, a Biomark 2000 Kft. ügyvezetőjének vezetésével. Az üzemlátogatáshoz tagjainkon kívül környezetmérnök szakos hallgatók is csatlakoztak.

Elsőként megismerhettük a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladékok fogadásának menetét.

A cég fontos szerepet szán a tudatformálásnak is, hiszen az, hogy eldobjuk a szemetet vagy sem, az nem pénz vagy életszínvonal kérdése. Ennek szándékával szerveznek különböző gyűjtési akciókat (kupakgyűjtés, papírgyűjtés) és a Zöld Suli programot is. Céljuk a hulladékáram csökkentése is.

Gépparkjukban megtalálhatók az euroliftes, valamint kétkarú emelős konténeres járművek, illetve a kisebb méretűek.

A BIOKOM Kft. a városüzemeltetési funkciókat is a gépparki állományból fedezik (járműveket télen hóekeként, sószóróként), valamint igénybe veszik ezekhez a munkákhoz a rendelkezésre álló emberi erőforrást is.

Bemutatásra került a válogatóüzem működése.


Illetve jártunk a válogatókabinban is, melyben a hulladékok kézi válogatása, hasznosítók számára történő előkészítése zajlik. Pozitív válogatás esetén minden hasznosítható hulladékokat leszednek a szalagról és a surrantókba dobják.

Fedett bálatároló a különféle szempontok szerint válogatott papírhulladékokkal

A szétválogatott hulladékokból bálákat készítenek, melyek a telephelyen kerülnek ideiglenes tárolásra, ahol megtalálhatók a különböző szempontok szerint (pl. színre) válogatott, bálázott homogén (pl. PVC, PE) műanyaghulladékok, a papír- és fémhulladékok.

További képek a Juhász Jenő Szakkollégium Facebook galériájában.

Köszönjük az üzemlátogatás lehetőségét a BIOKOM Nonprofit Kft. és a Biomark 2000 Kft.-nek, különösen Tekker Tamásnak, a Biomark 2000 Kft. ügyvezetőjének az üzemlátogatás vezetéséért, a szervezésben nyújtott segítségért Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató úrnak (BIOKOM Nonprofit Kft.) és Dufner Linda fejlesztési ügyintézőnek (BIOKOM Nonprofit Kft.) valamint Pécz Tibor tanár úrnak (PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék).

.